Hjemmeside

Gjør bilen klar for sommeren

Sommeren bringer solrike dager og lengre lys, noe som ofte betyr flere eventyr og roadtrips. Men før du legger ut på sommerens eventyr, er det viktig å sørge for at bilen din er i topp stand for å takle sommervarmen. Høye temperaturer og lange kjøreturer stiller nemlig ekstra krav til bilens yteevne. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom de essensielle stegene for å forberede bilen din for sommeren, slik at du kan nyte trygge og behagelige kjøreturer hele sesongen.

Sjekk og vedlikehold av bilens kjølesystem

Sommerens varme kan være en stor belastning på bilens kjølesystem. Et effektivt kjølesystem er essensielt for å forhindre overoppheting av motoren, spesielt under lange kjøreturer i høy varme. Start med å sjekke kjølevæskenivået; det skal være mellom minimum og maksimum på ekspansjonstanken. Det er også viktig å inspisere radiator og slanger for lekkasjer eller slitasje. Om kjølevæsken er mer enn et par år gammel, kan det være en god idé å få systemet tømt og fylt på nytt for å sikre optimal ytelse og forebygging av korrosjon og avleiringer som kan hindre kjøling.

Dekktilstand og lufttrykk

Dekkene spiller en kritisk rolle i bilens sikkerhet og drivstoffeffektivitet. Sommeren krever spesiell oppmerksomhet ettersom høye temperaturer kan føre til at lufttrykket i dekkene endres raskere.

 • Sjekk lufttrykket: Med stigende temperaturer, er det viktig å sjekke dekktrykket regelmessig. Korrekt lufttrykk sikrer optimal kjørekomfort og reduserer slitasje på dekkene. Følg bilprodusentens anbefalinger, som du finner i brukerhåndboken eller på en klistrelapp i dørkarmen på førersiden.
 • Inspekter dekkmønsteret: Godt mønsterdybde er avgjørende for å opprettholde godt veigrep, spesielt i regnvær som kan være hyppig selv om sommeren. Sørg for at dekkene har minst 1,6 mm mønsterdybde, som er lovkravet, men ideal dybde for sommerdekk er ofte anbefalt til å være høyere.
 • Vurder tilstanden: Se etter tegn på ujevn slitasje, sprekker, eller skader på dekkene. Ujevn slitasje kan indikere problemer med hjulstillingen eller behov for dekkrotasjon.
 • Dekkrotasjon og -balansering: Regelmessig rotasjon og balansering av dekkene forlenger deres levetid og forbedrer kjøreopplevelsen. Dette er spesielt viktig hvis du planlegger lengre bilturer i sommer.

Ved å ta vare på dekkene, sørger du for at bilen er sikker å kjøre og klar til å takle sommerens eventyr på veiene.

Sjekk og vedlikehold av bilens klimaanlegg

I sommervarmen er et velfungerende klimaanlegg ikke bare en komfort, men kan være avgjørende for sikkerheten ved å hindre overoppheting hos fører og passasjerer. Her er noen tips for å sikre at ditt klimaanlegg fungerer effektivt:

 • Inspeksjon og service: La en fagperson inspisere klimaanlegget før sommeren starter. De kan sjekke for eventuelle lekkasjer og påfylle kjølemiddel om nødvendig. Dette sikrer at systemet kjøler effektivt og reduserer risikoen for at det bryter ned når du trenger det mest.
 • Rens av kabinfilteret: Kabinfilteret fanger opp støv, pollen og andre luftforurensninger. Et tett eller gammelt filter kan redusere effektiviteten av klimaanlegget og forringe luftkvaliteten i bilen. Det anbefales å skifte kabinfilteret minst en gang i året.
 • Regelmessig bruk: Kjør klimaanlegget regelmessig, selv om det ikke er høysommer, for å holde systemet i god stand. Dette hjelper til med å sirkulere kjølemiddelet og smøremidler i systemet, noe som forhindrer for tidlig slitasje.
 • Sjekk for ubehagelige lukter: Hvis du merker en dårlig lukt når klimaanlegget er på, kan det være tegn på mugg og bakterievekst i systemet. Dette kan ofte løses med en profesjonell rens.

Ved å ta godt vare på klimaanlegget, kan du nyte en kjølig og behagelig kjøretur selv på de varmeste sommerdagene.

Forberedelser for nødsituasjoner

Sommeren er perfekt for lange kjøreturer og spontane eventyr, men det er alltid lurt å være forberedt på uforutsette situasjoner. Her er noen tips for å sikre at du er klar for alt på veien:

 • Nødpakke: Ha alltid en nødpakke i bilen som inkluderer vann, non-perishable snacks, en førstehjelpskasse, en lommelykt med ekstra batterier, og grunnleggende verktøy som skiftenøkler og skrutrekkere.
 • Ekstra kjølevæsker og oljer: Ta med ekstra kjølevæske og motorolje, spesielt på lengre turer. Disse kan være avgjørende om bilen din begynner å overopphetes eller om du opplever små lekkasjer.
 • Solskjerming for parkering: Investér i gode solskjermer til frontrute og sidevinduer for å beskytte bilens interiør mot solens stråler og for å holde innsiden kjøligere når bilen er parkert.
 • Roadside assistance-abonnement: Sjekk at ditt abonnement på veihjelp er oppdatert. Dette kan være en livredder om du skulle få problemer på en avsidesliggende vei.
 • Oppdatert kart og GPS: Sørg for at din GPS er oppdatert, eller ha med fysiske kart som en backup. Dette er spesielt viktig om du planlegger å reise til områder med dårlig mobildekning.

Ved å forberede deg på denne måten, reduserer du stress og usikkerhet på turen, og kan heller nyte den bekymringsfritt.

Olje og væsker

Regelmessig sjekk og vedlikehold av bilens olje og andre viktige væsker er nødvendig for å sikre at motoren og andre systemer fungerer optimalt, spesielt i de varme sommermånedene.

 • Motorolje: Sjekk oljenivået og kvaliteten regelmessig. Varmere temperaturer kan føre til at motoroljen brytes ned raskere, noe som krever hyppigere skift. Pass på å bruke en oljetype som er passende for ditt kjøretøy og sommerforholdene.
 • Bremsevæske: Bremsevæske er avgjørende for bilens bremseevne. Sjekk væskenivået og fyll på om nødvendig, og se etter tegn på lekkasje i bremssystemet.
 • Servostyringsvæske: Kontroller nivået av servostyringsvæske, som hjelper til med å holde styringen smidig og lett. Lavt nivå kan indikere lekkasjer eller at det er på tide å bytte væske.
 • Kjølevæske: Som nevnt tidligere, er kjølevæske essensielt for å unngå overoppheting. Sjekk at nivået er tilstrekkelig og at væsken ikke har noen synlige forurensninger eller er blitt for gammel.
 • Spylervæske: Spesielt i sommermånedene, når støv og insekter ofte fester seg til frontruten, er det viktig å sørge for at du har nok spylervæske. Bruk en type som er effektiv mot både smuss og insektrester.

Å holde disse væskene på riktige nivåer og i god stand er ikke bare avgjørende for bilens ytelse og sikkerhet, men også for å unngå kostbare reparasjoner ned linjen.

Sjekk og vedlikehold av batteriet

Sommerens varme kan være hardt for bilbatteriet ditt. Høye temperaturer akselererer kjemiske reaksjoner inne i batteriet, noe som kan redusere dets levetid og effektivitet. Her er noen tips for å sikre at batteriet holder seg sunt:

 • Batteriinspeksjon: Sjekk batteriet for korrosjon rundt terminalene, og rengjør disse om nødvendig. En blanding av bakepulver og vann kan brukes til å fjerne korrosjonsoppbygging.
 • Kontroller batterivæsken: I batterier hvor det er mulig, sjekk nivået av batterivæske. Fyll på destillert vann hvis nivået er lavt, men vær forsiktig så du ikke overfyller.
 • Test batteriets lading: Bruk et voltmeter eller ta med batteriet til et verksted for å få det testet. Dette vil gi deg en indikasjon på om batteriet fortsatt holder ladingen som det skal.
 • Bytt ut gammelt batteri: Hvis batteriet ditt er mer enn tre år gammelt, kan det være lurt å vurdere å bytte det før du legger ut på langtur om sommeren. Eldre batterier er mer utsatt for varmerelaterte feil.
 • Sørg for god ventilasjon: Sørg for at batteriområdet er godt ventilert, ettersom varme kan bygge seg opp og ytterligere skade batteriet.

Ved å følge disse rådene kan du unngå batterirelaterte problemer og sikre at bilen din starter pålitelig gjennom hele sommeren.

Forberedelser for lange sommerturer

Sommeren er høysesong for lange bilturer og ferier. For å sikre at bilen din er klar for lange avstander og varme dager, her er noen nødvendige forberedelser:

 • Generell mekanisk sjekk: Før en langtur, er det en god idé å få en fullstendig mekanisk gjennomgang av bilen din. Dette inkluderer kontroll av bremsesystemet, styring, eksosanlegg, og lys.
 • Pakkeliste for nødutstyr: Inkluder viktige elementer som en reservekanne med bensin, ekstra kjølevæske, motorolje, og verktøysett for grunnleggende reparasjoner. Ikke glem et førstehjelpssett, brannslukker og et nødteppe.
 • Planlegg din rute på forhånd: Sjekk ruten for eventuelle veiarbeid eller kjente trafikkproblemer. Bruk GPS eller kartapper for å finne alternative veier hvis nødvendig.
 • Hydrering og pauser: Planlegg regelmessige pauser for å strekke på beina og hydrere. Langkjøring kan være utmattende, spesielt i varmen, og regelmessige pauser bidrar til å holde sjåføren våken og oppmerksom.
 • Underholdning for passasjerene: Spesielt hvis du reiser med barn, er det viktig å ha underholdning for å gjøre turen mer behagelig for alle. Last ned filmer, musikk, lydbøker, eller spill som kan spilles uten internettforbindelse.

Ved å forberede bilen og planlegge turen grundig, kan du gjøre sommerens bilturer både sikre og hyggelige for alle involverte.